28 Nisan 2011 Perşembe

MAKARNA...

Makarna... En basit yemek mi? Bekar evlerinde yumurta kırma becerisi olmaksızın ocakların üzerinde kaynayan suyun içinde fokurdayan makarna mı? Bir daha düşünmeli bence.



Bu aralar Show TV'de akşamüstleri yayınlanan, orijinali sanırım Avusturalya'dan olan Masterchef Türkiye programında gözüm. Yarışma 3 jüriden oluşuyor. Başlangıçta elene elene 20 kişiye inen ve şu anda 10 kişi kalan yarışmacıların kıyasıya yemek rekabeti ve jüriyi hazırladıkları lezzetlerle etkileme çabaları seyretmeye değer. Ayrıca yarışmacılar herkese nasip olmayacak bir şansa da sahipler: Her çarşamba ve cuma günleri birbirinden başarılı şef jüri üyelerinden yemek dersleri alıyorlar. Biz izleyiciler de büyük bir keyifle not ediyoruz orada şeflerin anlattığı püf noktaları. Yarışmacılardan hangisi yemek konusunda merekeli ve mutfak çalışmasında dayanıklı çıkarsa o kazanacak.




Şimdi bu konuya nereden geldim? Şuradan; her pazartesi yarışmacılara o gün yapacakları yemeklerin ana malzemesini veriyorlar, yarışmacılar da 1 dakika gibi kısa bir sürede stüdyodaki yok yok olan markete girip ana malzemeyle oluşturacakları lezzetin yan ürünlerini alıp çıkıyorlar. Bugüne kadar patlıcandan, enginara, dana pirzolaya kadar pek çok ana malzeme sunuldu. Ben de hep içimden ah ah diyordum, bir de makarna verseler keşke ana malzeme olarak. Neden mi? Çünkü bence makarna tam bir hüner istiyor. Hem pişirilmesi hem sosları olarak... Ve lezzeli bir makarna tutturmak her baba yiğidin harcı değil. Ve nitekim dediğim oldu, geçen hafta makarnaydı ana malzemeleri. Çeşit olarak da spagetti. "Aaaa ne kolay, çok ballılarmış canım..." denilebilir ilk başta. Ve fakat olay hiç de öyle gelişmedi. Bir kere bir çoğu ki makarna yapma özürlü benim bile yapmadığım bir işlem olan spagettiyi tam ortadan ikiye bölme gafletinde bulundular. Tabii ki jüri üyelerinin gözünden kaçmadı bu ayrıntı. Bu kadar basit olarak düşünülen spagetti pişiriminde çuvalladı yarışmacılar. Dediğim gibi makarna yapmak bebek işi değil.




Bence makarna tam da "şeytan ayrıntıda gizlidir" dedirtecek türden bir öğün. Detaylarla zenginleşen, ayrıtılarla bütünleşen, türüne göre doğru zamanlamayla pişmiş bir makarna tabağına kim hayır diyebilir ki?...

Hiç yorum yok: