10 Nisan 2009 Cuma

TATLI EKŞİ SOSLU TAVUK

Çok uzun zaman oldu biliyorum. Ama yazamadım işte. Yazmak istedim yine olmadı, olamadı... Nihayet, geçen gün Çin restoranlarında, hatta hangi Uzakdoğu restoranına gitsem her daim sipariş verdiğim ve hiç sıkılmadan afiyetle yediğim "sweet and sour sauce chicken" (tatlı ekşi soslu tavuk) tarifini buldum. Bulmakla kalmadım bir de denedim! Sonuç? Kelimelerle tarif edemeyeceğim bir lezzet! Sanki az önce bir Çin restoranını aramışım da spariş vermişim! İşte bu Uzakdoğu'dan soframıza gelen lezzetin sırrı:

MALZEMELER:
3 adet kemiksiz tavuk göğsü
1 yemek kaşığı soya sosu
2 çay kaşığı susam yağı
Kızartmak için sıvı yağ
Tempura karışımı: Tepeleme 3,5 yemek kaşığı un, 1 yemek kaşığı mısır unu, yarım çay kaşığı tuz ve bir kaç buz eşliğinde 200 ml. buz gibi maden suyu. Bu karışım asla çok karıştırılmaz. Bırakın pütürler içinde kalsın.
1 tane yeşil biber
1 tane havuç
2 diş kıyılmış sarmısak

SOS İÇİN
3 yemek kaşığı soya sosu
3 yemek kaşığı beyaz şarap sirkesi
3 yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı mısır unu
100 ml. buz gibi soğuk su

YAPILIŞI
Tavuklar kuşbaşı kesilir ve soya sosu ile karıştırılır.Bu arada sos malzemeleri 100 ml. soğuk suyla karıştırılarak hazırlanır. Diğer yandan yağ kızdırılır, tempura karışımının içine atılan tavuklar, kızgın yağda altın sarısı renk alana kadar kızartılır.
Sosu hazırlamak için, tencerede (wok tava varsa tercih edilmeli) zeytinyağı kızdırılır. Sarımsaklar, havuçlar, biberler 3 dakika kadar çevrilir. Diri olmaları gerekiyor. Önceden hazırlanmış olan sos suyu da tencereye eklendikten sonra tüm mlazemeler 1 dakika kadar fokurdayana dek pişrilir. En sonunda da kızarmış tavuklar sosun içine atılır ve yavaşça sosla bütünleştirilir. Tabaklara servis edilir.


Hiç yorum yok: