25 Ağustos 2009 Salı

ÇİKOLATA SOSLU KAKAOLU KEK

Hayret bir şey! Ben, hamur işlerinde, şekerli mamüllerden ziyade, tuzluları tercih edenlerdenim. Hatta Türk halkının genel yapısında tatlıya meğillilik olmasına rağmen bende neden yok diye sorarım kendime. Bir açıdan da bu durumumdan memnunum. Malum bir de tatlıya düşkün olsak herhalde top gibi yuvarlanırdık (: Herkes bir tatlı krizine girer, ben ise tuzlu krizine girerim (: Yemek bloglarını karıştırırken hep tuzlu tarifi ararken bulurum kendimi. Ama maalesef bir çoğunda tatlı tariflerinin ağırlıkta olduğunu farkettim. Ben tuzlu üzerine gideceğim dedim. Yemek olsun, hamur işi olsun hep tuzlu, tatlı değil!! Eeeee... Valla isteyerek değil ama şu son iki seferdir kendimi tatlıların cennetine düşmüş buldum. Henüz elmalı payın nefis, çıtır çıtır dokusunun etkisini ve üzerimize sinmiş mis gibi tarçın kokusunu yeni yeni atarken, bir de baktım fırında kakaolu kek pişiyor! Eeeeh, "büyük lokma ye ama büyük konuşma" ya da "konuşurken dilini ısır" diye boşuna demiyorlarmış meğer. Evet, gelelim bizim üzeri çikolata sos kaplı cennetten çıkma kakaolu kekimize. Çok basit bir tarif. Şipşak! O kadar kolay hazırlanıyor ki, fırından çıktıktan sonra kekin soğuması daha uzun geliyor insana! (: Standart tarif: Kakao hariç, tüm malzemeler bir güzel karıştırılıyor. Bir kısım karışım ayrı bir kaba alınıyor ve 4-5 kaşık kakaoyla homojenize ediliyor. Önceden yağlanmış kek kalıbına önce beyaz karışım, üzerine de kakaolu karışım dökülerek zigzag işaretleri yapılıyor ki kakao beyaz karışımla bütünleşsin, kütle gibi kalmasın. Son olarak da önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında 40-45 dakika pişiriliyor. Piştikten sonra, kek soğumaya bırakılıyor. Ve sıra çikolatalı sosa geliyor. Büyük bir tencereye sıcak su konuyor, içine de küçük bir tencere yerleştiriliyor. Bu küçük tencerenin içine bitter çikolata parçaları atılıyor ve benmari usulü eritiliyor. Çikolata iyice eridikten sonra soğumuş kekin üzerine dengeli bir biçimde dökülüyor. Çikolatalı sos, donana kadar buzdolabında bekletiliyor.

Bu arada kekin püf noktalarını da sıralamakta fayda var:

* Önce yumurtalarla şeker iyice çırpılmalı,
* Kesinlikle katı yağ tercih edilmemeli, mutlaka sıvı yağ, mümkünse ayçiçek yağı olmalı,
* Kakaolu karışım, beyaz karışıma göre daha yoğun kıvamda olmalı, koyu oldu zannedilip süt ve benzeri malzemelerle açılmaya çalışılmamalı. Yoksa ikisi de birbirine karışır ve kahverengi bir kek olur. Bizim istediğimiz, kakaolu kısım ile beyaz kısmın birbirinden ayrı olması.


MALZEMELER:

2 bardak un
4/3 bardak sıvı yağ
4/3 bardak toz şeker
2 yumurta
1 paket kabartma tozu
1 bardak süt
5 yemek kaşığı kakao
1 paket bitter çikolata


Afiyet olsun!

Hiç yorum yok: