16 Nisan 2010 Cuma

PERDE PİLAVI

Yöresel mutfaklardan bir lezzet daha: Perde Pilavı. Lezzeti kadar hikayesi de mizahi yönüyle akıllarda iz bırakıyor doğrusu. Siirt yöresinden olan bu yemeğimizin hikayesini kısaca aktarmak isterim: Perde pilavı bir düğün yemeğiymiş. Pilavda kullanılan pirinç taneleri bolluk ve bereketin simgesiymiş. İçerisindeki bademler erkek, fıstıklar kız evladını sembolize edermiş. Karabiber acı günlerin, üzüm tatlı günlerin ifadesi olarak kullanılırmış. Üzerindeki hamur işi ise ailenin sırlarının aile içinde kalması gerekliliğini vurgularmış. Ancak Siirtli gelinlere göre biber kaynanayı simgelermiş. Tavuk eti de evin reisi manasına gelirmiş. Şimdi vereceğim perde pilavı tarifi eğer ölçüleriyle hiç oynanmazsa birebir tutan bir tarif. Ben tadına baktığımda dışarıda bir restoranda yediğim lezzetin aynısını buldum içinde. Diğer tariflerden tek farkı içerisinde kuş üzümü ile dolmalık fıstığın olmaması. Ancak eğer istenirse bu iki malzeme de istenilen miktarda eklenebilir.

MALZEMELER:
Dış hamuru için;

6 adet yumurta
100 gr. margarin
2 yemek kaşığı zeytinyağ
1 kahve fincanı su
Aldığı kadar un
Tuz

İç pilavı için;

1 adet tavuk
500 gr. pirinç
150 gr. badem içi kabuklu olacak
200 gr. tavuk ciğeri
Tereyağ
Tarçın
Karabiber, tuz

HAMURUN YAPILIŞI:

Karıştırma kabına yumurtalar kırılır. Margarin, zeytinyağ, tuz ve su eklenip karıştırılır. Yavaş yavaş un ilave edilir. Kulak memesinden daha ser kıvamlı bir hamur elde edilir.

PİLAVIN YAPILIŞI:

Pilavın yapılacağı kap katı yağ ile iyice yağlanr. Dibine bademler güzelce dizilir. Hamur bir küçük bir büyük olmak üzere iki parçaya bölünür. Büyük beze oklava yardımıyla 1 cm. kalınlığında açılır. Yağlanan tencerenin içine bu hamur yayılır. Diğer tarafta tavuklar haşlanır. Kemiklerinden ayrılıp iri parçalar halinde dididklenir. Tavada kızartılır. Pirinç 20 dk. tuzlu suda bekletilir. Bademlerin kabukları soyulur. Ciğerler kuşbaşı doğranıp dağılmayacak şekilde sotelenir. Pirincin rengi değişmeden yağda kavrulur. İç pilav gibi pişirilir. 1' e 1,5 su ölçüsü kullanılır. Pirinçler kaynarken içerisine bademler eklenir. Pişmesine yakın ise ciğerler ilave edilir. Pilav demlenince üzerine tarçın ve karabiber serpilir. Hamurlu kabın içine bir kat tavuk bir kat pilav yerleştirilir. En üste de daha önceden ayrılmış olan küçük hamur bezesi açılarak kapak olarak kapatılır. Hamurun üzerine de yağ parçaları konur. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında hamur kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkınca servis tabağına ters çevrilerek sunulur.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: