30 Ocak 2009 Cuma

ISPANAKLI MISIR EKMEĞİ

Nefis bir tuzlu tarifi daha… Alternatiflerini üretmek mümkün. Ben ıspanaklı yapmayı tercih ettim. Harika bir lezzet! Ağızda dağılan yumuşacık bir kek. Fırından yayılarak bütün evi saran iştah kabartan kokular… Kendim yaptım diye değil ama gerçekten enfes bir şey oldu! Afiyetle yemek de bize düştü tabii (:



Hamuru için:
2,5 su bardağı un
1 su bardağı mısır unu
1 su bardağı yoğurt
2 yumurta (bir tanesinin sarısı üzerine sürmek için saklanacak)
1 çay bardağı sıvı yağ (1/2’si tereyağı olacak)
1 paket kabartma tozu
Tuz

İç malzemesi:
1 adet kuru soğan
Yıkanmış ve kıyılmış ıspanak
Karabiber, tuz

Hamurun tüm malzemelerini bir karıştırma kabında yoğuruyoruz ve yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Aslında yumurta, yoğurt ve yağ önceden karıştırılırsa daha iyi olur. Sonra beyaz unla birlikte kabartma tozu elenerek eklenir. Son olarak da mısır unu konur.
Diğer taraftan soğanları kavuruyoruz, ıspanakları parti parti içine katıp yumuşayana dek çeviriyoruz.

Hamur iki eşit parçaya ayrılıyor. İlk parça, önceden yağlanmış kalıbın içine döşeniyor ve üzerine ıspanaklı iç konuyor. Bu iç malzemenin üzerine de son kalan hamur iyice döşeniyor ve kenarları iyice sıkıştırılıyor. Böylece hamur fırında kabarırken kenarları açılmıyor. Üzerine de yumurta sarısı sürülüyor. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 35 dakika pişiriliyor. Soğuduktan sonra afiyetle yeniyor.
Bir püf noktası: Beyaz unu kabartma tozuyla birlikte mutlaka elemek gerekiyor. Böylece daha puf puf bir kek elde ediliyor.

Hiç yorum yok: