23 Ocak 2009 Cuma

PATATESLİ POĞAÇA

Geçen gün canım nasıl da poğaça çekti anlatamam. Ay pastaneden mi alsam nerden nasıl yapsam derken evde de bolca patates olduğu aklıma geldi. O zaman patatesli poğaça pişirmek için çok uygun bir zaman diye düşündüm. İnternette kısa süreli bir araştırma yaptıktan sonra Müge hanımın "Hünerli Bayanlar" sitesinde buldum patatesli poğaça tarifini. Aslında herhangi bir poğaça hamurunun içine kavrulmuş soğanla harmanlanmış haşlanmış patatesleri koymak yeterli gibi görünebilir ancak benim elimde hamur için kısıtlı malzeme vardı. Dolayısıyla gerek yumurta, gerek yoğurt, gerek yağ, gerekse un açısından en ekonomik tarifi bulmam gerekiyordu. Müge hanımın tarifi tam aradığım tarifti ve hemen mutfağın yolunu tuttum. Malzemelerimi hazırlamam ile poğaçaları fırına koymam arasında çok kısa bir zaman geçti veeeeeeeee sonuç: İnanılmazdı!! Hem pamuk gibi hem lezzetli hem de ekonomik poğaçalarım oldu, hatta PASTANE POĞAÇALARI! Bir pazar kahvaltısında sofradaki yerleri şimdiden hazır bile (:

İşte tarifi:

Hamuru için:
1 yumurta (sarısını üzeri için ayırın )
2,5 su bardağı un
1,5 çay bardağı yoğurt
1/2 çay bardağı zeytinyağı (tarifte 1 çay bardağıydı ama bana çok göründü)
100 gr. tereyağı
1 paket kabartma tozu
1,5 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı mahlep (inanılmaz bir koku veriyor)


İç malzemesi:
4 tane haşlanmış patates
1 kuru soğan
1,5 çay kaşığı tuz
1,5 çay kaşığı kırmızı tatlı toz biber (tarifte yoktu ben ekledim)

Yoğurt, yumurta beyazı, zeytinyağı, tuz ve eritilmiş soğutulmuş tereyağı iyice karıştırılır. Ardından 2,5 su bardağı un, mahlep ve kabartma tozu bir elekten elenerek karışıma eklenir. Malzemeleri biraz karıştırdıktan sonra hamur oluşuyor ve kolayca yoğrulacak kıvama geliyor. Bu hamur yaklaşık 1 saat oda sıcaklğında bekletiliyor. Bu arada patatesler küp doğranarak yumuşayacak şekilde iyice haşlanır. Diğer taraftan soğan güzelce kavrulur. Patatesler ve soğanlar birbiriyle karıştırılır ve ezilir. Tuz ve kırmızı toz biber de eklendikten sonra iç de hazır olmuş olur. Poğaça hamuru dinlendikten sonra eşit yuvarlaklar halinde bölünür. Bu arada fırın 180 dereceye ayarlı olarak açılır çünkü önceden ısıtılmış fırında pişiyor poğaçalar. Hamur topları avuç içinde biraz açılır ve ortalarına çok fazla olmayacak şekilde iç malzemeden konur (çok malzeme koyunca poğaçayı fırında pişerken patlatıyor ve iç malzeme dışarı taşıyor) sıkıca kapatılır. Hepsi bittikten ve tepsiye dizildikten sonra üzerlerine yumurta sarısı sürülür ve sıcak fırında 35 dakika pişirilir. Afiyet olsun.

6 yorum:

Adsız dedi ki...

Sevgili Seda'cigim,
Bu pogaca tarifini 'print' ettim. Hemen bir firsatini bulunca yapacagim, Melis'le birlikte. Boylelikle bir ana-kiz faaliyetimiz de olur. Biliyorsun burada pogaca alinacak pastane filan da yok. Dolayisiyla bu tip Turk isi mamalari evde yapmak zorundayim. Inanir misin keskul filan bile yapmayi ogrendim canim cektigi zaman. Muhallebici keskulu gibi olmuyor ama hic yoktan iyidir, degil mi ya? Optum canim. Sureyya Halan

Adsız dedi ki...

Buralardan ta oralara, okyanuslar arası taze , puf puf poğaça kokuları yollayarak sizin de canınızı poğaça çektirdiysem ne mutlu bana ((: Afiyet olsun şimdiden... Çok öptüm.

Adsız dedi ki...

Hummm, cok guzel gorunuyorlar! Ben de vaktim olursa yaparim, ama o zamana kadar belki de tarifin sahibi zaten bana yapmis olur!

Adsız dedi ki...

canım benim ben sana kendi elcağızlarımla yapacağım merak etme ((:

Adsız dedi ki...

Seda'cigim,
Gecen Pazar Melis'le birlikte bu pogacayi yaptik. Aman bir guzel oldu ki anlatamam... Iyi ki de recipe'yi ikiye katlamisiz. Yarisini senin gibi patatesli, diger yarisini da kiymali yaptik. Offf, ne bicim oldu... Isin komik tarafi da su: Pogacalar piserken firinin isigini yaktik ve evdeki herkes, kopekler de dahil olmak uzere, firinin karsisina dizilip pogacalarin kabarmasini izledik! Bu pogacalar buyuk olay oldu anlayacagin! Sagol Seda'cigim! Sevgiler... Sureyya Halan

Adsız dedi ki...

Halacığım,
Ne kadar mutlu oldum anlatamam tarifi uyguladığını okuyunca. Taaaa Amerikalara Türk poğaçası götürdük valla (: Eminim çok lezzetli olmuştur. Afiyet olsun!!