11 Ekim 2012 Perşembe

İspanyol Omleti: Tortilla

"Empanada"dan sonra yine İspanya'dan nefis bir atıştırmalık daha: Tortilla! İspanya'nın Basque ve Catalan bölgelerindeki "tapas" kültürünün baş yiyeceklerinden biri olan tortilla, doyuruculuğu ve lezzetiyle çok acıktığımda midemde çalan zilleri susturabiliyor. Tortilla'nın ana malzemeleri yumurta, soğan ve patates. Bunların yanına ıspanak, mantar, somon füme, jambon gibi değişik malzemeler de eklenebiliyor. Tortilla'yı İspanya'daki bilimum marketlerde soğuk dolaplarında vakumlu paketler içinde bulmak mümkün. Öğle yemeği için son derece pratik bir atıştırmalık. Yanına bir de salata ile tam bir öğün.  İster soğuk, ister sıcak, ister sandöviç içinde tüketilebilen tortilla'yı bazı "cafe"lerde bizim tabirimizle meze İspanyollar'ın tabiriyle tapas niyetine kürdanlara saplanmış minik minik küpler halinde getiriyorlar masaya. Kahvenin yanına değil ama içki kültürüyle gayet keyifli oduğunu söyleyebilirim. 


Malzemeler:
5 adet patates
4 adet yumurta
2 adet irice soğan
İyi kalite sızma zeytinyağı
Tuz, isteğe bağlı karabiber

Yapılışı:
Patatesler küp küp, soğanlar da jülyen bir biçimde doğranıyor. Ben malzemeleri ikiye ayırmaktan yanayım. Böylece daha iyi kızarıp pişiyor. Önce bir grup patates ve soğanlar kaliteli sızma zeytinyağ ile yağlanmış yapışmaz bir tencereye atılıyor. Orta ateşte çevire çevire soğanlar iyice kızarana ve patatesler de renk değiştirene kadar pişiriliyor. Onlar bir kenarda beklerken diğer grup patates ve soğanlar atılıyor yine aynı tencerenin içine. Tüm malzemeler güzelce pişip hazır olduktan sonra bir kenarda soğumaya bırakılıyor. Bu arada büyük bir kasede yumurtalar iyice çırpılıyor. Soğumuş olan patatesli-soğanlı karışım yumurtaların içine atılıyor, yaklaşık 10 dakika kadar patateslerin yumurtayı emmesi bekleniyor. Tuz ve isteğe bağlı karabiber bu arada atılabilir. 10 dakikalık beklemenin ardından da tüm karışım önceden yağlanmış ve altı açılmış olan patates ve soğanların kavrulduğu tencerenin içine  boca ediliyor. Bu noktada zaman çok önemli: 4 dakika bir yüzü, 4 dakika diğer yüzü pişiriliyor. Bu süre aşılırsa maalesef omlet çok çabuk yanıyor. (Ters düz etmek de hünere bağlı, büyük bir tabak yardımıyla yapılabilir) Kısacası iyi bir sonuç için ocağın başından ayrılmamak gerekiyor. İşte İspanyol omleti olarak bilinen Tortilla,  günün her anı tüketilmek ve açlığı bastırmak üzere hazır. Afiyet olsun...

Hiç yorum yok: