28 Eylül 2012 Cuma

Çikolatalı Mus (Mousse au Chocolat)


Yazın, çilek hiç sevmememe rağmen minik için özel çilekli mus yapmıştım. Blog’ta da paylaşmıştım. Mevsime uygun lezzetler, dokular ve taze tatlar, damaklarda daha hoş bir etki yaratıyormuş gibi geliyor bana. Zaten tüm meyve ve sebzeler de mevsimsel değil midir? Hoş artık her sebze ve meyve her mevsim karşımıza çıkar oldu manav reyonlarında. Hatta hatırlarım, ilkokul 2. sınıf mıydı, 3. sınıf mıydı, hangi sebze meyvenin hangi mevsim yendiğini öğrenmiştik altını çize çize… Ama gel gör ki şimdi kafam tamamen karışmış durumda… Mesela patlıcan, kabak hangi mevsimdi? Yaz gibi geliyor ama acaba kış mı??? Brokoli? Muz? Neyse bu konulara hiç girmeyeyim en iyisi…

Mustan söz açılmışken bu kez de kış mevsimi için uyumlu olacağını düşündüğüm çikolatalı mus tarifini paylaşmak istiyorum. Bir Fransız klasiği olan çikolatalı mus, soğuk kış akşamlarında, televizyonda en sevdiğimiz diziyi izlerken süper bir lezzet arkadaşı olacak emin olun (: İçerisine arzu edilirse 1-2 damla rom aroması ya da gerçek rom katılırsa belki sıcak tutma açısından daha etkili olabilir. Benim vereceğim tarifte alkol yok. Bol çikolata var!!!!! Mmmmmmm…

Malzemeler:
6 adet buzdolabında soğutulmuş bardak (tarifin özü denilebilir)
200 gr. bitter çikolata ( 2 x 80 gr. paket çikolata + ½ paket çikolata)
2 adet yumurta
¼ paket tereyağı (60 gr. kadar)
1 paket taze krema
1,5 yemek kaşığı şeker (mümkünse esmer şeker)

Yapılışı:
Öncelikle bardaklar iyice soğumaları için buzdolabına yerleştirilir. Çikolatalar çelik bir tencere içerisine parçalanır. Bu kap, içi kaynar su dolu bir başka bir çelik tencerenin içine konur (Benmari usülü). Üzerine de tereyağı atılır. Bu arada ocağın altı açık olmayacak. Kaynar su çikolata ve tereyağını eritecektir. Dikkat: Çikolatanın pişmemesi gerekir. Piştiği zaman içerisindeki şeker kristalize olur bu da tatlınızın daha baştan fiyaskoyla sonuçlanacağının garantisi! Diğer taraftan krema sertleşinceye kadar çırpılır (hiç yılmadan uzun bir süre çırpılması gerekiyor). Krema, ister inanın ister inanmayın başlangıçta koyduğunuz miktarın iki katına ulaşacak. Bu arada 2 yumurta şekerle birlikte iyice çırpılır ve köpürtülür (bu işlem de biraz meşakkatli, uzun sürebilir). Yumurtalı karışımın üzerine krema ve benmari usülü eritilmiş çikolata boca edilir. Karışım havalandıra havalandıra yavaşça karıştırılır. Eğer hızla karıştırılırsa köpükler söner ve mus yapmış olmanın hiçbir anlamı kalmaz. Son olarak da buzdolabındaki buz gibi bardakların içine dökülür ve servis anına kadar tekrar buzdolabına konur.
Afiyet olsun.  

Not: Aslında bu tarif Jamie Oliver’a aittir, bilginize (: 

Hiç yorum yok: